autoverzekering

Uit onderzoek is gebleken dat het totale aantal gerapporteerde aanrijdingen in rond de 300.000 per jaar ligt, met nog veel meer die om verschillende redenen niet gerapporteerd worden. Botsing met een dier is een traumatiserende ervaring voor alle betrokkenen, en het is belangrijk dat elke bestuurder weet wat te doen als het doet. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat het raken van dieren in de eerste plaats, en hoe je moet omgaan als je het doet.

Voorzorgsmaatregelen voor de bestuurder:

Het aanrijden van huisdieren is een risico voor elke bestuurder; en in sommige gebieden van het land, is het aanrijden van wilde dieren ook een serieuze mogelijkheid. Om het risico op een aanrijding met een groot dier zo klein mogelijk te houden, dient u extra op te letten tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang, ’s nachts en in het hoogseizoen. Let op verkeersborden om u te waarschuwen voor plaatsen waar wilde dieren op de snelweg vaker voorkomen. Scan het landschap op ogen of beweging. Gebruik uw koplampen en, wanneer u kunt, uw grootlicht. Toeteren kan soms dieren afschrikken als u het vroeg genoeg doet.

Als u toch op ramkoers ligt met een groot dier, is het aan te raden niet uit te wijken. Zet in plaats daarvan uw voet op de rem of houd uw huidige snelheid aan (maar geef geen gas) en maak uw hoofd zo veel mogelijk los van de voorruit voordat u dwars door het dier heen rijdt.

Wat te doen als je een hert of ander groot dier hebt aangereden:

Zorg dat iedereen veilig is. Zet uw auto aan de kant van de weg en doe uw alarmlichten aan.
Bel de politie. Als u bepaalde dieren met uw auto aanrijdt, zoals een hond, hert, geit of varken, bent u wettelijk verplicht de politie te bellen. U moet ook de politie bellen als er iemand gewond is of als er een ander ongeluk is gebeurd doordat u het dier probeerde te ontwijken.

Blijf uit de buurt van het dier. Gewonde of bange dieren kunnen gevaarlijk zijn, dus weersta de drang om het dier te benaderen of te helpen. De enige uitzondering is als het dier duidelijk dood is, en het mogelijk is om het dier veilig uit de weg van het verkeer te halen.

Documenteer de scène. Als de plek veilig is, is het een goed idee om foto’s te maken van het dier en eventuele schade aan uw voertuig, voor het geval u een verzekeringsclaim moet indienen.
Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Als u een uitgebreide dekking heeft, zal deze waarschijnlijk een aanrijding met een dier dekken. Uw verzekeringsagent kan u helpen door de stappen van het indienen van een claim. U moet ook uw eigen risico te betalen voordat eventuele voordelen kick in.

Ongelukken met huisdieren:

Als u een huisdier raakt, zoals een hond, kat of koe, moet u uw lokale politie of de dierenbescherming bellen of u kunt in overtreding van de wet zijn. Dus zelfs als u en uw auto helemaal in orde zijn, moet u stoppen en bellen. Net als bij wilde dieren kunnen gewonde honden en katten gevaarlijk zijn: het is aan u of u eerste hulp wilt verlenen aan een gewond dier of wilt wachten tot er professionele hulp komt. Neem contact op met de dierenbescherming als u hulp nodig hebt bij het bepalen van de beste manier van handelen. Misschien wilt u contact opnemen met de eigenaar van het dier, en in sommige staten is het verplicht dat u een poging waagt. Gebruik uw gezond verstand om veilig te blijven, en te doen wat u zou willen dat iemand die uw huisdier heeft aangereden zou doen in dezelfde situatie.

Tags : motorverzekering –  oldtimer verzekering